Ga terug
+ servings
Gekarameliseerde knoflooktaart
Recept afdrukken
3.69 van 44 stemmen

Gekarameliseerde knoflooktaart van Yotam Ottolenghi

Porties: 1 taart (23 cm)

Ingrediënten

  • 1 vel vers bladerdeeg uit de koeling
  • 3 bollen knoflook teentjes gescheiden en gepeld
  • 1 el olijfolie
  • 2 el balsamico-azijn
  • 1 el kristalsuiker
  • 1 takje verse rozemarijn fijngehakt
  • 1 takje verse tijm fijngehakt
  • snuf zout
  • 150 gr verse geitenkaas
  • 150 gr harde geitenkaas geraspt
  • 2 eieren
  • 100 ml kookroom
  • 125 gr crème fraiche
  • zwarte peper

Instructies

  • Vet een taartvorm van 24cm goed in en bekleed deze met het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg een vel bakpapier op het bladerdeeg en stort hier blindbakvulling in. Bak de taartbodem in het midden van de oven voor zo'n 20 minuten. Haal de blindbakvulling en het vel bakpapier uit de taartvorm en bak de bodem nogmaals 5 - 10 minuten.
  • Vul een steelpannetje met water en kook hier de knoflookteentjes in voor zo'n 3 minuten op laag vuur.
  • Giet de knoflookteentjes af en doe ze terug in de steelpan. Voeg olijfolie toe en bak de knoflook tot het goed begint te geuren. Voeg de balsamico-azijn en een scheut (ongeveer een half glas) water toe. Breng het geheel aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe de suiker, rozemarijn, tijm en het zout bij de knoflookteentjes in de pan. Roer goed door en laat alles zachtjes pruttelen tot de knoflookteentjes voorzien zijn van een stroperig laagje.
  • Breek de verse geitenkaas in stukken en verdeel deze over de taartbodem. Verspreid ook de gekarameliseerde knoflookteentjes + de stroop die nog over is over de bodem.
  • Klop de eieren met de crème fraîche en de kookroom los en voeg hier peper en zout aan toe. Schenk het eimengsel in de taartvorm.
  • Verdeel de geraspte geitenkaas over de taart en bak de knoflooktaart 35 - 40 minuten in het midden van de oven tot de vulling gaar en de geitenkaas op de bovenkant mooi bruin gekleurd is.
  • Serveer de taart direct.