Ga terug
–+ servings
Recept afdrukken
4.15 van 7 stemmen

Karamel Boterkoek Blokken

Porties: 12 blokken

Ingrediënten

Boterkoek

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram suiker
  • 200 gram boter op kamertemperatuur, in blokjes
  • 1 ei

Karamel

  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 150 mililiter slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Meng de bloem, boter en suiker goed door elkaar.
  • Voeg nu het ei en het vanille-extract toe en meng tot een bol deeg.
  • Bekleed je rechthoekige bakvorm met bakpapier en stort de helft van het deeg in de bakvorm. Verdeel, strijk glad en zet het in de oven voor 15-20 minuten. De andere helft van het deeg bewaar je in de koelkast.
  • Maak nu de karamel door de basterdsuiker gelijkmatig te verdelen over de bodem van een steelpan en op laag vuur te laten smelten. Blijf bij het pannetje en hou het goed in de gaten. De suiker zal langzaam bruin kleuren.
  • Ondertussen verwarm je de slagroom in een andere pan op zacht vuur.
  • Als de suiker mooi bruin gekleurd is zet je het vuur uit en voeg je scheut voor scheut de slagroom toe. Nu goed roeren tot er een mooie karamelsaus ontstaat.
  • Haal de 1e laag boterkoek uit de oven en laat samen met de karamel even afkoelen (zo'n 15 min.) en verdeel dan de karamel over de boterkoek.
  • Haal het andere deel deeg uit de koelkast en brokkel dit in stukjes over de karamel heen. Schuif in de oven voor nog 30 minuten. De boterkoek is klaar als de bovenkant een beetje bruin gekleurd is.