Ga terug
+ servings
Griekse Soutzoukakia
Recept afdrukken
4.50 van 2 stemmen

Griekse Soutzoukakia

Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de tomatensaus:

  • 1 ui - gesnipperd
  • 1 teentje knoflook - geperst
  • 1 blikje tomatenpuree - 70 gr
  • 2 el verse peterselie - fijngehakt
  • 700 gr gezeefde tomaten
  • 1 blokje runderbouillon
  • 300 ml water
  • peper

Voor de gehaktballetjes:

  • 1 kg half-om-half gehakt
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 el verse peterselie - fijngehakt
  • 1 ei - maat M
  • 3 - 4 el paneermeel
  • peper en zout
  • 200 gr bloem
  • zonnebloemolie

Voor de tzatziki:

  • 500 gr Griekse yoghurt
  • 2-3 teentjes knoflook - geraspt
  • 1/2 komkommer - geraspt
  • 1 tl zout
  • 2 el verse dille - fijngehakt
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • peper

Voor de Griekse salade:

  • 2 vleestomaten - in stukken
  • 1/2 komkommer - in stukken
  • 1 rode ui - in halve ringen
  • 15 olijven - gehalveerd
  • 50 gr feta - grof verkruimeld
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • peper

Instructies

Tomatensaus

  • Neem een grote (hapjes)pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan.
  • Voeg vervolgens de peterselie en het blikje tomatenpuree toe en bak dit ongeveer 2 minuten mee.
  • Schenk de gezeefde tomaten in de pan en verkruimel hier het bouillonblokje boven. Schenk het water erbij en breng de saus op smaak met peper.
  • Roer goed door en laat de tomatensaus op laag vuur pruttelen.

Gehaktballetjes

  • Verhit een laagje (denk aan 1 cm) zonnebloemolie in een koekenpan.
  • Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes bij elkaar in een kom, met uitzondering van de bloem.
  • Kneed het geheel goed door en vorm gehaktballetjes ter grootte van pingpongballen.
  • Wentel de gehaktballetjes door de bloem en bak ze vervolgens in de hete olie rondom goudbruin. Ze hoeven nog niet gaar te zijn van binnen.
  • Laat de gehaktballetjes uitlekken op een vel keukenrol en leg ze vervolgens in de tomatensaus.
  • Zorg ervoor dat de gehaktballetjes volledig worden gecoat in de tomatensaus. Laat de balletjes met de saus bij voorkeur nog minimaal 2 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe goed door.

Tzatziki

  • Doe de geraspte komkommer in een kom en doe hier het zout bij. Laat even staan zodat er meer vocht uit de komkommer kan lopen.
  • Roer ondertussen vast alle andere ingrediënten voor de tzatziki door elkaar.
  • Knijp de komkommer uit en dep de komkommer nog even extra droog tussen twee vellen keukenrol.
  • Roer vervolgens de uitgelekte komkommer door de rest van de ingrediënten.

Griekse salade

  • Schep alle ingrediënten voor de Griekse salade door elkaar.
  • Schep de Soutzoukakia in een diep bord en serveer met brood, de tzatztiki en Griekse salade.