Ga terug
+ servings
Lemper
Recept afdrukken
1 van 6 stemmen

Lemper (Indonesische kleefrijstrolletjes met kip)

Porties: 16 stuks

Ingrediënten

  • 500 gr kleefrijst
  • 500 ml kokosmelk
  • 1 laurierblaadje
  • 1,5 tl zout
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl witte peper
  • 3 teentjes knoflook - gepeld
  • 4 sjalotten - gepeld en gehalveerd
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 tl donkerbruine basterdsuiker
  • 1 stengel citroengras - gekneusd
  • 3 kaffirlimoenblaadjes - gekneusd
  • 500 gr kippendijen - zonder bot
  • 500 ml water

Instructies

  • Spoel de kleefrijst grondig af. Doe de kleefrijst in een kom en giet hier water bij tot de rijst onderstaat. Laat de rijst 1,5 uur in het water weken en giet de rijst daarna af.
  • Breng een stoompan met een laagje water aan de kook en stoom de rijst 15 minuten in de stoominzet. Je kunt hiervoor ook een bamboestoommandje gebruiken. Leg dan een vel bakpapier in het mandje en stort hier de rijst op. Zet het bamboemandje bovenop een pan met een laag kokend water.
  • Breng in een ruime pan de kokosmelk met het laurierblaadje en 1 tl zout aan de kook.
  • Zet het vuur uit en roer de gestoomde rijst door de kokosmelk tot al het vocht is opgenomen. Schep het geheel terug in het stoommandje en stoom de rijst in 30 minuten verder gaar.
  • Doe de rest van het zout, korianderpoeder, witte peper, knoflook, sjalot, kurkuma en bruine basterdsuiker in een hakmolentje en maal het geheel tot een fijne boemboe. Heb je geen hakmolen dan kun je ook een foodprocessor of vijzel gebruiken. Voeg een beetje olie toe als de ingrediënten niet goed mengen.
  • Verhit een beetje olie, tenzij je net olie hebt gebruikt om de boemboe te maken, in een wok en fruit hier de boemboe, het citroengras en de kaffirlimoen ongeveer 5 minuten in.
  • Voeg de kippendijen toe en bak 2 minuten rondom aan. Voeg dan 500 milliliter water toe en stoof de kip in 45 minuten gaar.
  • Neem de kip met een schuimspaan uit de pan en pluk hem met twee vorken uit elkaar. Doe de geplozen kip terug in de pan en stoof het geheel op laag vuur verder tot alle saus is opgenomen.
  • Zorg voor 16 rechthoekige stukken plasticfolie.
  • Schep 2 eetlepels van de kleefrijst in het midden van de plasticfolie en vouw de folie eroverheen.
  • Druk de rijst tussen de plasticfolie plat en vorm er een gelijke rechthoek van.
  • Verdeel 1 eetlepel kipvulling over het midden van de rijst.
  • Rol het geheel met behulp van de plasticfolie van onder naar boven tot een mooie rol. Draai de folie aan weerszijden dicht en vorm er een samenhangende, strakke rol van.
  • Verwarm de Lemper voor het serveren in het stoommandje of in de magnetron.

Notities

Lemper how to