Basbousa: Kokoscake uit Jordanië

Twee weken geleden is onze travel guide voor Jordanië online gekomen en al een aantal weken daarvoor heb je kunnen lezen wat ik tijdens deze vakantie allemaal heb gegeten in mijn ‘Foodie in Jordanië‘ artikel. Hoog tijd vond ik zelf om dan nu ook een recept van daar met jullie te delen. Een van de lekkerste lokale dingen die ik er heb gegeten: basbousa. Dit is een kokoscake die als dessert of bij een kopje thee gegeten wordt. Zelf heb ik het ook mogen maken tijdens een kookworkshop daar. Direct bedacht ik me dat ik dit gerecht mee naar huis wilde nemen en het voor OMF nog eens wilde maken. En jawel, ik ben er de keuken voor ingedoken. Zie hier het resultaat.

Een frisse cake – door de yoghurt – waar je makkelijk teveel van snoept. Ik heb een recept gemaakt voor een ovenschaal vol dus je zal veel blokjes kunnen snijden en je hebt alle ruimte om er (te)veel van te snoepen ;-)

Basbousa ST

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Basbousa Pinterest

No ratings yet

Basbousa: Kokoscake uit Jordanië

Porties28 blokjes

Ingrediënten

  • een paar el tahini (sesampasta)
  • 500 gram griesmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 285 gam suiker
  • 150 gram geraspte kokos
  • 2 zakjes vanillesuiker á 8 gram
  • 1 liter Griekse yoghurt
  • 4 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Smeer de bodem en randen van een ovenschaal in met een dun laagje tahini.
  • Meng nu alle droge ingrediënten met elkaar: griesmeel, bakpoeder, suiker, geraspte kokos en vanillesuiker. Voeg daarna de Griekse yoghurt toe en meng tot een egale massa.
  • Voeg als laatste de eieren toe en meng nog even rustig door totdat je een egaal beslag hebt.
  • Stort het beslag in de ovenschaal en verdeel gelijkmatig. Schuif in de oven voor 1 uur. Wanneer de bovenkant van de cake goudbruin kleurt, en je satéprikker na het prikken in het midden er droog uit komt, is de cake gaar.
  • Laat de cake afkoelen en snijd dan in blokjes.

Notities

Ik gebruikte een ovenschaal met een lengte van 30cm.

Join the Conversation

  1. Net gemaakt, ziet er goed uit, nog te warm om te proeven.. maar wat is de reden van de tahin? Alles bleef in het bakblik achter…

  2. Gerdy says:

    Dienen de eieren in zijn geheel gewoon bijgevoegd te worden ? Of eerder dooier en ei-wit eerst apart op kloppen alvorens toe te voegen ?

  3. Net gemaakt .maar gewoon wat olie en paneermeel of bloem in de vorm. En heb er suiker siroop met rozenwater bij gemaakt

  4. Carlijn says:

    Kan dit recept ook vegan gemaakt worden? Hoe zou je de eieren dan vervangen?

    1. Sabine says:

      Ik heb wel vaker recepten voor vegan Basbousa gezien waar tofu voor wordt gebruikt. Maar ik zou daarvoor toch even naar een alternatief recept googelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close