Boterkoek? Ik denk wel dat dat iets is waar je me voor wakker kunt maken. Wel zelfgebakken dan hè, die uit de supermarkt kunnen heel lekker zijn maar de zelfgebakken versie is toch altijd de allerbeste.

De boterkoek variant die ik vandaag met jullie deel is er eentje waarvan ik echt heb gedacht; dat ik dat niet eerder had kunnen bedenken. Want mán, dit is me er eentje hoor. Ik heb er gewoon een taartje van gemaakt, met de allerlekkerste bodem die je wat mij betreft kunt bedenken. En vervolgens ook met de allerlekkerste topping die je maar kunt bedenken. Die twee gaan dus heel goed samen want de bodem is best wel machtig, zoals een boterkoek ook hoort te zijn. Maar daarom heb ik de citroenmascarpone vooral lekker fris gehouden, en niet te zoet. En de aardbeien daar weer bovenop maken het geheel goed af.

Bij mij staat ‘ie op het lijstje om te maken voor mijn verjaardag, want het is een heerlijk (en makkelijk) taartje geworden!

Boterkoektaartje met citroenmascarpone en aardbeien

Recept afdrukken Pin recept
1 taartje

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren waarvan 1 losgeklopt
  • 250 gram bloem
  • 500 gram mascarpone
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 citroen rasp en sap
  • 250 gram aardbeien in plakjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak het deeg voor de boterkoek door eerst de roomboter met de basterdsuiker te mixen, en daarna 1 ei en de bloem toe te voegen. Wanneer je een grote homp deeg hebt, stort je het in een met bakpapier beklede bakvorm. Verdeel het deeg gelijkmatig met je handen, en bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Schuif in de oven voor 30 minuten.
  • Als de boterkoek klaar is, laat je deze goed afkoelen. Tijdens het afkoelen maak je de citroenmascarpone door de mascarpone te mengen met de poedersuiker, het citroensap en de citroenrasp. Let er bij het toevoegen van de citroen op dat het geheel niet te zuur wordt, even proeven dus.
  • Wanneer de boterkoek goed is afgekoeld verdeel je de citroenmascarpone erover. Daarna maak je het af met de plakjes aardbei en eventueel kun je er nog wat citroenrasp overheen strooien, of poedersuiker. Bewaar in de koelkast.

Notities

Boterkoek is het lekkerst als het is afgekoeld en een tijdje in de koelkast heeft gestaan. Zorg ervoor dat je dit taartje dus op tijd maakt (voordat je serveert), zodat de boterkoek nog even goed koud kan worden in de koelkast.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @ohmyfoodnessnl of tag #ohmyfoodnessnl!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Over de auteur

33 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert op basis van een grote passie voor lekker eten, zeer regelmatig nieuwe guilty pleasures èn gezonde gerechten voor OMF. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote liefde voor grafisch ontwerp, fotografie, crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

12 reacties

  1. Sabine

    Oh deze had ik laatst in de nieuwsbrief al voorbij zien komen en toen vond ik em er heerlijk uitzien. Nu moet ik em echt binnenkort maken.

    Beantwoorden
  2. Suzanne

    4 stars
    Ik heb hem gemaakt en er is heerlijk van gesmuld! Ik miste wel een snufje zout in de boterkoek. Klopt dat?

    Beantwoorden
  3. Lisa

    Welk formaat bakvorm moet ik gebruiken? Is wel handig om dat erbij te zetten namelijk.

    Beantwoorden
  4. Cindy

    Ook mijn vraag is bak/springvorm formaat! Ziet er echt héérlijk uit kan niet wachten hem te maken!

    Beantwoorden
      • Lisa

        5 stars
        Hij is echt heeeel lekker! Zelf heb ik een bakvorm gebruikt met een doorsnede van 25 cm, kan ook prima.

    • Sabine

      Ik zou dat niet te lang doen omdat de mascarpone topping wel wat bederfelijk is. Met topping erop zou ik het niet langer dan 3 dagen bewaren. Zonder topping kun je de boterkoek wat langer (buiten de koelkast) bewaren.

      Beantwoorden
  5. Lien

    5 stars
    Hij viel hier heel erg in de smaak! De jongste dochter zei na 1 hap al dat ik deze vaker mocht maken.

    Niet moeilijk om te maken en topping is verrassend zo met dat citroensmaakje.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.