Fastfood Friday: Kapsalon

Vorige week heb je in de eerste editie van Fastfood Friday al kunnen genieten van de krokante drumsticks van KFC. Vandaag is het de beurt aan iets heel anders. Iets dat niet zozeer bij een keten vandaan komt, maar dat wel bekend is bij bijna iedereen: Kapsalon! Het gerecht is pas in 2003 ontstaan in Rotterdam toen een eigenaar van een kapsalon (waar je haar wordt gedaan dus), even verderop in de straat bij een Dönerzaak een gerecht liet samenstellen met zijn favoriete ingrediënten. Sindsdien is het een zeer populair gerecht in voornamelijk het westen van Nederland maar tegenwoordig verkrijgbaar bij bijna iedere Kebabzaak. Maar Kapsalon is zo makkelijk om zelf te maken, dat ik je graag laat zien hoe!

kapsalon

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

  • 400 gram kebab
  • 300 gram patat
  • 1 zak ijsbergsla
  • 2 tomaten
  • ½ komkommer
  • 1 ui
  • 1 zakje geraspte kaas
  • knoflooksaus

Bij Lidl kun je in de diepvries dozen Kebabvlees vinden welke naar mijn mening prima zijn. Mocht je niet zo’n fan zijn van kebab dan kun je de Kapsalon ook maken met shoarma (zo hoort het eigenlijk), gyros, kip of ga voor vegetarisch met falafel!

kapsalon

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Bak de frietjes in de frituur tot ze goudbruin en knapperig zijn. Breng de patat op smaak met een klein beetje zout en stort het onderin een ingevette ovenschaal.

3. Bak de kebab in een koekenpan gaar en leg de reepjes vlees over de patat in de ovenschaal. Top af met een handvol rauwe ui in halve ringen en bestrooi het geheel rijkelijk met geraspte kaas. Rauwe uien onder de kaas hoef je niet te doen. Mijn lichaam verdraagt een grote hoeveelheid rauwe ui niet goed, vandaar dat ik het grootste deel dus mee de oven in heb gedaan.

4. Schuif de ovenschaal voor zo’n 12 – 15 minuten in het midden van de oven tot de kaas nét gesmolten is. Het hoeft niet bruin te kleuren, het is juist lekker wanneer de kaas niet krokant is maar heel draderig.

kapsalon

kapsalon

5. Terwijl de Kapsalon in de oven staat snijd je de komkommer in partjes en de tomaat in blokjes.

6. Haal de Kapsalon uit de oven en bestrooi de ovenschotel direct met ijsbergsla, de komkommer en tomaat en de resterende ui.

kapsalon

Serveer het gerecht direct en met een flinke klodder knoflooksaus.

Ik durf eerlijk te zeggen dat deze Kapsalon absoluut niet onderdoet voor de variant die je bij de Kebabzaken kunt krijgen. Sterker nog, het smaakt exact hetzelfde als degene die ik altijd heb gegeten. Echter is er één groot verschil en dat is dat de eigengemaakte Kapsalon vele malen verser is. De sla is nog lekker koel en knapperig en ook de frietjes zijn niet ontzettend slap geworden. Je proeft daadwerkelijk alle ingrediënten nog los van elkaar en de diverse texturen blijven intact wanneer je het gerecht direct serveert. Wat mij betreft is de zelfgemaakte Kapsalon dus nog beter.

Een absolute aanrader kan ik het dus wel noemen. Het gerecht is snel klaar, vergt weinig moeite maar loont wel enorm. Heerlijk op een zaterdagavond!

Join the Conversation

  1. charlotte says:

    Brrrrr ik vind dat zo vies! Van die kleffe patat en warme sla onder een berg kip met saus… Doe mij naar gewoon knapperige friet

    1. Sabine Author says:

      Als je de Kapsalon zelf maakt is de friet dus niet klef ;)

    2. geert says:

      hou je bek joh

  2. Ik vind kapsalon ook echt smerig maar zoals jij m maakt ziet het er wel mooi uit!

    1. johan says:

      wtf is er mis met jou?

  3. Oh dat was wel heel enthousiast, foutje met de computer, sorry!

  4. Lekker! Ik maak het ook weleens thuis, dan smaakt een kapsalon veel beter.

  5. Hester says:

    Ik heb het dus echt nog nooit op en snap eerlijk gezegd de hele ‘hype’ ook niet. Patat met kebab (ook dat heb ik nog nooit op), ui, kaas en sla: lijkt me heerlijk, maar niet heel bijzonder. Maargoed, ik ben niet de juiste persoon om te oordelen aangezien ik het dus nog nooit op heb. Ik vind het verhaal erachter wel grappig en zou het wel een keertje willen maken en eten!

    1. Kitty says:

      “Ik heb het nooit op”.. Uit welk deel van Nederland kom je? Ik ben namelijk gewend te zeggen: “ik heb dat nooit eerder gegeten / nog nooit gegeten” :)) wat aanzienlijk beter Nederlands is ;))

      Kapsalon: je mag me ervoor wakker maken!! Echter, ik eet het hooguit eens per jaar, want ik wil geen dikke reet…

      1. Oscar says:

        Een dikke reet komt niet alleen van het eten van een kapsalon ;)
        On topic, lekker recept en lekker eten ik maak het een keer of 6 per jaar

  6. Charlotte says:

    Oh yummeh! <3
    Dit ziet er zo lekker uit

  7. Linda says:

    Kleffe kapsalons, nee dankje, maar bij mij in de buurt heb je een zaak en volgens mij kun je ze niet beter krijgen: alles vers (zowel de groenten als de frietjes), de lekkerste doner (daar eet ik ’t mee) en zoveel knoflooksaus als je wil. Jummie! Maar misschien toch eens zelf proberen, tzijn namelijk niet de goedkoopste kapsalons haha!

  8. Marije says:

    Lekker hoor! Ik stuur het recept door naar mijn broertje. Hij heeft vorig jaar voor het eerst bij ons thuis kapsalon gegeten en wil vervolgens elke keer als hij hier is kapsalon eten. Echt, niks anders gaat er meer in ;-)

    1. Sabine Author says:

      Ik ben benieuwd of hij de zelfgemaakte dan ook lekker vindt!

  9. Hmm, ik ben verslaafd aan de kapsalon!

  10. kimberley pex says:

    Goor ! Stamppot uit de snackbar, alles doorelkaar. Kreeg dit ’n keer aangeboden van n kennis , en vroeg wat dat was. Dacht dat t n grap was.

    1. Thomas says:

      Zuur! Emoties van het internet, slecht onderbouwde subjectiviteit. Las je bericht en las wat je dacht. Dacht dat het een grap was.

  11. Richard50 says:

    Bij snackbars en shoarmazaken krijg je van die smerige fabriekstroep in een alu schaaltje dat gewoon even wordt opgewarmd. Een klein bakje met knoflooksaus (wat er voor door moet gaan dan) uit de fabriek erbij en daar laten ze je nog bij 10 euro voor betalen ook, terwijl het niet te vreten is.

    Ik maak het altijd zelf door eerst de patat te bakken in een ftiteusse, de patat doe ik dan in een ovenschaal. Daar bovenop doe ik ijsbersla, plakjes tomaat en plakjes komkommer. Daar overheen smeer ik zelfgemaakte knoflooksaus, shoarma er bovenop en dan plakjes jonge kaas. Zet het in de oven tot de kaas gesmolten is.

    Doe fritessaus (fles Superieur van de Dekamarkt) in een soepkom en knijp daar boven uit één hele bol verse knoflook. Voeg wat gedroogde peterselie toe en roer het geheel goed door elkaar. Dit is de beste knoflooksaus die er bestaat.

  12. Een goede kapsalon is heerlijk.

    Variatietips: Voeg wat chili-achtige saus toe.
    Kruid de aardappelsschijfjes of friet in dit geval voor nog meer smaak.
    Laat de sla gewoon weg, we eten dit niet om gezond te zijn.

  13. koekjesbakkertje says:

    wouwie de pauwie dit is zo jummiedelisjes. ik houdt hier zo gigaenormig van! superdeluxe dankjewel van mij dus

  14. Lekker!de 1 zweert bij een frikandel speciaal en ik hou van kapsalon!alleen inderdaad is t lekkerder van thuis,ik maak t dan met kipfilet of kippendij en gebruik donerkruiden,die kan je bij de meeste turkse supermarkten krijgen :-)

  15. Deze reacties zijn lekkerder dan t recept ^^

  16. Femke says:

    Mmmmm, een (h)eerlijke hap, die inderdaad vettig is. Maar ook oohh, zo lekker. Ik heb er weer van genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close