Lasagne wordt vaak gezien als een gerecht waar niet gesleuteld aan kan worden. Onzin natuurlijk, want ik heb je al eens laten zien dat een vegetarische lasagne erg lekker kan zijn en een paddenstoelenlasagne doet het ook erg goed. Vandaag ga ik je laten zien hoe je Melanzane alla Parmigiana kunt maken. Ook een typisch Italiaans gerecht dat ergens wel iets wegheeft van lasagne maar uitsluitend bestaat uit groenten, tomatensaus en kaas. Zelf ben ik er dol op, het bevat namelijk zo enorm veel smaak dat het, gepaard met een frisse salade, echt een lekker avondmaaltje vormt.

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

  • 2 aubergines
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 15 gram verse basilicum
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 bol mozzarella
  • peper en zout

1. Was de aubergines onder de kraan en snijd ze vervolgens over de lengte in dunne plakken. Hak de knoflook fijn en snipper de ui.

2. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en de ui aan tot ze goed beginnen te geuren.

3. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe, samen met de verse basilicum. Roer even goed door en draai het vuur laag. Laat de tomatensaus in ongeveer 10 minuten zachtjes indikken. Breng op smaak met peper en zout.

4. Smeer de plakken aubergine in met een laagje olijfolie en bestrooi rijkelijk met peper en zout. Grill de aubergine onder de grill zacht en gaar. Als je geen grill hebt bak je de aubergineplakken in een koekenpan.

5. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal lichtjes in.

6. Schep een beetje tomatensaus onderin de ovenschaal en verdeel hier de plakken aubergine overheen. Breek een paar stukjes mozzarella over de aubergine en strooi hier weer wat Parmezaanse kaas overheen. Herhaal deze stap laag voor laag tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laag aubergines en verdeel hier de resten van de kaas overheen.

7. Bak de Melanzane alla Parmigiana in het midden van oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Melanzane alla Parmigiana

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

16 reacties

  1. Ilse

    Heerlijk! Melanzane alle parramigiana is denk ik wel een van mijn favoriete gerechten. Ik maak altijd de versie van Janneke Vreugdenhil met een gekookt eitje (uit I <3 Groente). Inderdaad met een groene salade erbij en (niet zo Paleo maar ach) een homp goed brood om te dopen… Jumm!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Nee, wel echt andere. Bij courgettelasagne vervang je doorgaans alleen de pastabladen door courgette maar houd je de saus gelijk. Dit gerecht bevat geen vlees en Parmezaanse kaas is een wezenlijk ingrediënt.

      Beantwoorden
  2. Cathelijne

    Lekker! Het gaat bij mij alleen wel vaak mis bij het goed gaar krijgen van de aubergine. Hoe lang leg jij de aubergine meestal onder de grill?

    Beantwoorden
  3. Inne

    Heerlijk gerechtje, inderdaad! Ik heb hem toevallig de voorbije weken drie keer gemaakt, omdat ik hem echt goed wil krijgen. Ik vind hem echter nogal snel te vochtig, als je hem opschept is hij ineens overal op het bord. Nochtans dezelfde verhoudingen: 1 blik tomaten voor 2 aubergines. Gebeurt dit bij u ook, Sabine?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Je kunt proberen om twee dingen te doen:
      – De saus wat langer laten inkoken zodat deze echt heel dik is;
      – De lasagne na het bakken in de oven ongeveer 15 – 20 minuten onder aluminiumfolie laten rusten. Hierdoor kan de saus ook weer wat indikken.

      Beantwoorden
  4. Jantien

    Vandaag gemaakt, lekker! Ik heb alleen een klein beetje suiker toegevoegd omdat ik de saus iets te zuur vond en twee bollen mozzarella :-)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.