Jullie weten dat risotto al tijden een van mijn favoriete gerechten is. Je mag me er echt voor wakker maken. Maar nog nooit had ik het uit de oven gemaakt. Waarom niet? Weet ik eigenlijk niet… ik vind het leuk om achter het gasfornuis te staan en te roeren in de rijst. Continu proeven of het al bijna klaar is of niet, schep voor schep de bouillon toevoegen. Super leuk om te doen. Maar soms ben ik te druk (of heb ik geen zin) om uitgebreid te koken en voor dat soort avonden is deze risotto uit de oven met prei en spek het ideale gerecht. Je hebt alle smakelijke benefits van een risotto maar niet de hoeveelheid werk. Klinkt als muziek in de oren toch? Deze methode van koken kun je overigens met vrijwel iedere risotto doen. Je hoeft dus niet per se prei en spek te gebruiken.

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

  • 2 stengels prei
  • 125 gram spekblokjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram risottorijst
  • 750 milliliter kippenbouillon
  • 50 gram Parmezaanse kaas

1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de prei in halve ringen en was deze grondig onder de koude kraan.

2. Verhit een beetje olijfolie in een ovenbestendige pan en verwarm de oven vast voor op 180°C.

3. Fruit de ui en de knoflook aan in de pan en voeg de spekblokjes toe. Bak mee tot deze licht knapperig worden. Voeg dan de prei toe en bak deze nog 5 minuten mee..

4. Doe de rijst bij de rest van de ingrediënten in de pan en schep dit om tot de korrels glazig worden.

5. Schenk de bouillon bij de rijst in de pan, roer even door en doe dan de deksel op de pan. Zet de pan met risotto zo’n 30 – 35 minuten in het midden van de oven. Check na 25 minuten even of de risotto bijna gaar is of niet en pas daar de oventijd wanneer nodig op aan.

6. Haal de pan uit de oven wanneer nagenoeg alle bouillon is opgenomen door de rijst en deze gaar is. Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer goed door tot deze volledig is gesmolten.

Mocht je nou geen ovenbestendige pan hebben met deksel dan kun je dit gerecht ook in een ovenschaal bereiden. Bak dan alles in een koekenpan, hevel het over in een ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie.

Deze risotto met prei en spek is ook lekker met geitenkaas in plaats van Parmezaanse kaas!

Risotto uit de oven met prei en spek

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

12 reacties

  1. Lydia

    Lijkt me heerlijk. Ga het vandaag maken maar risotto moet je toch steeds roeren? Hoeft dat hierbij niet?

    Beantwoorden
  2. Nicole

    Dit vanavond gemaakt, het was heerlijk :) Alleen het aluminiumfolie waarschijnlijk verkeerd omgedaan, waardoor het wel 45-50 minuten duurde voordat het klaar was. Maar het was het wachter waard :)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.