Eén van de leukste dingen van het koken vind ik toch wel het bijna identiek kunnen namaken van bekende gerechten. De loempia van de Chinees bijvoorbeeld, die ik een poosje geleden voor Fastfood Friday maakte was echt een hit. Net zo lekker als die van de Chinees, maar dan helemaal homemade. Naar aanleiding van een recept van De Chicks ging ik zelf aan de slag met het maken van Tjap Tjoy, ook zoals bij de Chinees. Een leuke gezonde tegenhanger van de toch wat vettige loempia want in de Tjap Tjoy zit voornamelijk heel veel groenten en een beetje kip. Als je zelf aan de slag bent gegaan met deze variant durf ik te wedden dat je de volgende keer minder snel langs de Chinees gaat om het te halen. Het is namelijk zo klaar en onwijs lekker.

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

  • 1 kipfilet à 200 gram
  • 1 zak Chinese wokgroenten (400 gram)
  • ½ rode peper, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 350 milliliter kippenbouillon
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel maïzena

1. Snijd de kipfilet in lange reepjes. Verhit een klein beetje olie (zonnebloemolie is prima, bij voorkeur geen olijfolie) in een wok. Pers het teentje knoflook boven de olie uit en voeg 1 eetlepel sojasaus en de fijngesneden rode peper toe. Fruit dit even kort aan en voeg dan de kip toe. Bak de kip in een paar minuten gaar.

2. Schep de kip uit de pan en leg dit even apart. Wok in het overgebleven vet de groenten een minuut of twee.

3. Los de maïzena op in een klein beetje water. Schenk het maïzenapapje samen met de kippenbouillon, de rest van de sojasaus en de vissaus bij de groenten in de pan.

4. Draai het vuur laag en laat de saus zo’n tien minuten zachtjes indikken.

5. Schep de kip weer door het groentenmengsel en serveer de verse Tjap Tjoy met gekookte rijst.

Tjap Tjoy

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Susanne

    Dit is altijd mijn favoriet van de chinees! En als ik jou moet geloven moet ik het dan heel snel eens gaan maken. Ga ik zeker doen! Wist niet dat het zo makkelijk was.

    Beantwoorden
  2. Henk van Hal

    Vandaag gemaakt samen opgegeten maar zo lekker dat ik het wel alleen had willen opeten.
    Makkelijk te maken.

    Beantwoorden
  3. Janny

    Wat een heerlijk en makkelijk recept! Ik heb een vraagje, is het niet beter om eerst de tjap tjoy in te koken en dan pas het maizenapapje toe te voegen?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.