Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms best een kneusje ben wanneer het aankomt op het verzinnen van het avondeten. Althans, wanneer er een bijgerecht nodig is vooral. Ik ben fan van complete gerechten bedenken. Het liefst eenpansgerechten want dat is lekker makkelijk, maar in ieder geval van volledige maaltijden die niet per se uit drie elementen bestaan. Niets is zo lastig als het bedenken van een bijgerecht wanneer je hebt besloten vlees X of vis Y te willen eten. Ik eet niet zo vaak aardappels en wil ook niet al-tijd (ok, wil ik wel maar beter van niet) pasta en/of rijst eten. Deze zoete aardappel-bloemkoolpuree maakte ik laatst bij een kippetje uit de oven en was echt een hit. Het is altijd spannend of Tim gerechten met bloemkool, hij lust vrijwel alles hoor maar heeft gewoon een lichte aversie van broccoli en bloemkool, wel lekker vindt, maar ook hij heeft hier lekker van gegeten. Hitje dus en gaat vanaf nu op mijn bijgerechten repertoire.

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 200 gram zoete aardappel
  • 200 gram bloemkool
  • 1 eetlepel roomkaas naturel
  • ½ eetlepel mosterd
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout

1. Schil de zoete aardappel en snijd deze in gelijke stukken. Snijd de bloemkool en zorg ervoor dat de roosjes ongeveer even groot zijn als de stukken aardappel.

2. Spoel de groenten af en doe ze samen in een pan met water. Breng aan de kook en kook de zoete aardappel en bloemkool zo’n 20 minuten of tot ze zacht zijn.

3. Giet de groenten af en stamp ze fijn met een aardappelstamper.

4. Voeg de roomkaas, mosterd, het knoflookpoeder en een snuf nootmuskaat toe en roer het geheel door tot de roomkaas volledig is gesmolten.

5. Breng de zoete aardappel-bloemkoolpuree op smaak met peper en zout.

Ps. De roze ‘stipjes’ op de foto zijn zoutkorrels. Himalaya-zout welteverstaan. Niet alleen lekker maar het ziet er ook nog eens vrolijk uit.

Zoete aardappel-bloemkoolpuree

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

8 reacties

  1. Marlotte

    Haha, ik heb al eens zoete aardappelpuree gemaakt én bloemkoolpuree, maar nog nooit in één. Maar het lijkt me echt ontzettend lekker. Snel eens uitproberen!

    Beantwoorden
  2. Cheese and Chinese

    Ik vind bijgerechten verzinnen ook altijd zo lastig! Het blijft moeilijk om iets anders te verzinnen dan de eeuwige rijst of aardappelen. Leuk idee is dit, ik zal het in m’n achterhoofd houden de volgende keer dat ik weer eens inspiratieloos ben!

    Beantwoorden
  3. Noor

    Dit recept is echt heerlijk! Lekker om er zoete aardappel -frietjes uit de oven bij te serveren en een beetje ‘gewone’ bloemkool. Wij hadden er draadjesvlees bij en het was om te smullen!!

    Beantwoorden
  4. Fran

    Ik zou deze combi nooit zelf bedacht hebben maar het was erg lekker. Heb het gegeten bij het pittige draadjesvlees van je website.

    Beantwoorden
  5. Anita

    Bedankt voor dit smakelijke recept! Ik heb het gemaakt met kruidenroomkaas en een currymengsel ipv knoflookpoeder. Daarbij vegetarische burgers van kikkererwten. Hmmm!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.