Helaas wordt niemand van het eten van pizza’s echt slank en ik zéker niet. Tel daar mijn regelmatig voorbij komende pizzacraving bij op en je hebt niet bepaald een win-winsituatie te pakken. Gelukkig zijn er talloze gezonde alternatieven op pizza’s te verzinnen en daar heb ik jullie op OMF al veel vaker over verteld. Wat denk je bijvoorbeeld van de Healthy Pizza met geroosterde groenten of de pizzadilla’s, stuk voor stuk een beetje gezonder dan de echte pizza’s. Al tijden wilde ik een keer een gezond alternatief maken op de pizzabodem en hoewel bloemkool een vrij bekende variant is, probeerde ik het een keer met zoete aardappel. En wow jongens, wat is dit een enorm succes. Het recept voor mijn zoete aardappelpizza wil ik jullie dan ook niet onthouden, iedereen zou dit een keer moeten proberen.

Wat heb je nodig? (2 personen – 1 pizza)

Pizzabodem:

  • 400 gram zoete aardappel
  • 70 gram patent bloem
  • 1 ei
  • peper en zout

Toppings:

  • Hüttenkäse
  • Veldsla
  • Parmaham
  • Cherrytomaatjes

1. Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes. Kook de aardappel in ruim voldoende water gaar.

2. Giet de aardappelblokjes af en laat ze vervolgens droog stomen. Hoe droger de aardappelblokjes zijn, hoe beter de pizzabodem straks te maken is.

3. Stamp de zoete aardappel fijn en voeg de bloem, het ei en peper en zout toe. Roer het geheel even goed door elkaar.

4. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.

5. Stort het zoete aardappelmengsel op het bakpapier en vorm dit met een lepel tot de juiste vorm. Het klopt dat het meer een beslag is dan deeg, je zou het makkelijk moeten kunnen scheppen met een lepel. Dit komt straks tijdens het bakken wel goed!

6. Bak de pizzabodem in het midden van de oven in ongeveer 30 – 35 minuten goudbruin en gaar.

7. Top de pizzabodem af met de bovenstaande toppings, de hüttenkäse vervangt hiermee de reguliere tomatensaus en kaas.

zoete aardappelpizza

zoete aardappelpizza

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Zoete aardappelpizza

14 reacties

  1. Joyce

    Superleuk idee! En die huttenkase gebruiken ipv saus en kaas is ook wel een goede. Alhoewel ik wel altijd zal craven naar de originele toppings haha. Maar zeker het uitproberen waard!

    Beantwoorden
  2. Chantal

    Wauw dat ziet er erg goed uit.
    Het water loopt me in de mond!

    Weet je toevallig het aan ww punten voor de halve pizza?

    Beantwoorden
  3. karin

    Hoi Sabine,

    Eindelijk weer pizza! En tevens een alternatieve pizza die de smaakbeleving van een gewone pizza geeft. Ik ben superblij met dit recept. Toen ik geen granen meer kon eten, verdwenen pizza’s nl. van het menu.
    De bloem verving ik door boekweitmeel (is geen graan). Als topping gebruikte ik paprika, tomaat,ui en geitenkaas, op smaak gebracht met peper, zout en Italiaanse kruiden. Hiermee werd de met tomatenpuree (gekruid) bestreken voorgebakken bodem belegd.
    Sabine, bedankt! En veel succes met je leuke blog!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Bedankt voor je reactie Karin! Wat fijn om te horen dat ‘ie zo in de smaak viel. Fijn ook he, dat je nog best wel pizza kunt eten ook al mag je geen granen.

      Beantwoorden
  4. Sacha

    ZOOO LEKKER!!!! Net gemaakt, bewust mijn vader niet verteld wat de ingrediënten waren (“groentenallergie” .. haha) en die heeft er van gesmuld.

    Ik heb na de 35 minuten wel voorzichtig de “pizza” omgedraaid en nog 5 minuutjes gebakken, de onderkant/binnenkant was nog niet helemaal gaar.

    De combinatie met hutenkase is erg lekker, zelf als extra wat rode ui er op gegooid en zongedroogde tomaatjes. De veldsla vervangen door rucola.

    Echt een aanrader!!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.