Het is bijna mei, een maand die normaalgesproken zo feestelijk moet zijn met mijn 30e verjaardag, verjaardagen van vrienden en natuurlijk Moederdag. Helaas een maand die door alle omstandigheden momenteel een stuk minder gezellig is dan normaal. Maar hé, we kruipen dichter naar de zomermaanden toe en daarom deel ik in de Fastfood Friday van vandaag een lekker zomers recept. Ik maak namelijk citroenbrownies met creamcheese en lemoncurd. Ik weet niet helemaal of ik dit recept wel echt brownies mag noemen aangezien er geen chocolade aan te pas komt, maar ach… Als je liefhebber bent van citroen moet je deze brownies echt maken. Een flinke hoeveelheid citroen in het beslag, zelfgemaakte lemoncurd en een zoete roomkaaslaag, hier ga je je vingers bij aflikken.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Citroenbrownies met creamcheese en lemoncurd

Citroenbrownies met creamcheese en lemoncurd

Citroenbrownies met creamcheese en lemoncurd

Citroenbrownies met lemoncurd-creamcheese

Recept afdrukken Pin recept
16 stuks

Ingrediënten

Voor de brownies

  • 225 gr boter
  • 300 gr kristalsuiker
  • rasp van 4 citroenen
  • sap van 2 citroenen
  • 4 eieren
  • 200 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder

Voor de lemoncurd*

  • 2 citroenen
  • 150 gr ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 125 gr witte basterdsuiker

Voor de creamcheese

  • 200 gr naturel roomkaas - op kamertemperatuur
  • 50 gr poedersuiker
  • 75 gr ongezouten roomboter - op kamertemperatuur
  • 100 gr lemoncurd

Instructies

Lemoncurd

  • Begin met het maken van de lemoncurd, dit heeft even tijd nodig om in de koelkast dikker te worden. Doe hiervoor de boter in een steelpannetje en laat deze smelten.
  • Pers de citroenen boven het pannetje uit en klop ondertussen in een kom de eieren met de basterdsuiker luchtig.
  • Schenk het botermengsel bij de eieren terwijl je blijft kloppen. Schenk vervolgens alles weer terug in het steelpannetje.
  • Breng de lemoncurd aan de kook en laat het op laag vuur een minuut of twee zachtjes doorkoken tot de curd dikker wordt. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen.
  • Schenk de lemoncurd in een kommetje en zet weg in de koelkast om af te koelen en op te laten stijven.

Brownies

  • Verwarm de oven voor op 175℃ boven- en onderwarmte. Vet een vierkante bakvorm van 20x20cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Klop de boter met de suiker romig en voeg hier een voor een de eieren aan toe. Klop dit tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de citroenrasp en -sap toe en klop door.
  • Doe tot slot de droge ingrediënten in de kom en spatel het geheel tot een klontvrij beslag.
  • Stort het browniebeslag in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad en bak de brownies in het midden van de oven in 25 minuten gaar.
  • Laat de brownies volledig afkoelen.

Creamcheese

  • Maak terwijl de brownies afkoelen het roomkaasglazuur. Klop hiervoor de roomkaas en de boter tot een glad, klontvrij mengsel. Zeef de poedersuiker boven de kom en klop deze erdoor.
  • Smeer de bovenkant van de citroenbrownies rijkelijk in met de roomkaas en swirl met een lepel de lemoncurd erdoor.

Notities

*Met het recept van de lemoncurd maak je meer curd dan je nodig hebt voor deze brownies. Een beetje overhouden maakt helemaal niet uit, je kunt het goed bewaren in de koelkast en er bijvoorbeeld deze heerlijke no bake lemoncurd & frambozencheesecake mee maken.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @ohmyfoodnessnl of tag #ohmyfoodnessnl!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Citroenbrownies met creamcheese en lemoncurd

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Frieda

    4 stars
    Bij mij werd het deeg vloeibaar. Ik heb het toch maar in de oven gedaan op 175 graden onder- en bovenwarmte. Maar na 25 minuten was de cake nog kleddernat, toen heb ik de temperatuur op 160 hetelucht gezet en nogmaals 25 minuten gebakken. Toen was hij heerlijk!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.