Msemmen, Marokkaanse pannenkoek/flatbread

Hoewel ik zoals jullie weten echt van het plannen ben, ontstaan sommige recepten min of meer per toeval. Zo was ik laatst de keuken op kantoor aan het opruimen en kwam ik erachter dat ik nog een groot deel van een pak griesmeel had staan. Ik heb fijne griesmeel gebruikt voor het maken van Galaktoboureko, maar sindsdien heb ik het nergens meer voor gebruikt. Nu is griesmeel een product waar ik niet heel erg bekend mee ben, maar ik wilde het toch gaan opmaken. In de Marokkaanse keuken wordt vaak gebruik gemaakt van griesmeel en dus ging ik op de blogs van Kookmutsjes en Uit de keuken van Fatima op zoek naar lekkere recepten. Uiteindelijk kwam ik uit bij Msemmen, een soort combinatie van flatbread en pannenkoek. Leek mij ideaal om te maken want het kost om te beginnen al niet heel veel tijd en daarnaast had ik direct iets om te lunchen, haha. Van beide meiden heb ik de recepten gecombineerd en er een beetje van mezelf aan toegevoegd.

Msemmen is bekend onder meerdere namen maar het eindresultaat is vrijwel altijd hetzelfde. Het flatbread of de pannenkoek kenmerkt zich door de verschillende laagjes deeg en de griesmeel zorgt voor een hele typische textuur van het gerecht. Je kunt de griesmeel dan ook niet een op een vervangen voor bloem omdat je dan simpelweg niet hetzelfde resultaat krijgt. Msemmen is heerlijk om te eten met honing of zoals ik deed met jam en dadelstroop, maar je zou de pannenkoeken ook kunnen vullen. Bestrooi het deeg na het uitrollen met feta, maak een vulling van kip, van roomkaas of iets anders lekkers en vouw daarna het deeg pas op.

Heb je bij mijn recept nog beelden nodig waarop je kunt zien hoe en hoe dun het deeg gerold moet worden, check dan even de recepten van Fatima of De Kookmutsjes.

Msemmen

Msemmen

No ratings yet

Msemmen

Porties6 stuks

Ingrediënten

  • 200 gr griesmeel
  • 200 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 250 ml warm water
  • olie

Instructies

  • Doe de griesmeel, bloem, zout en het water in een kom en kneed het geheel met de keukenmachine met deeghaken tot een soepel deeg.
  • Vet een deel van het aanrecht lichtjes in met een beetje olie en leg hier de deegbal op. Dek af met een schone theedoek en laat het 15 minuten rusten.
  • Rol een langwerpige staaf van het deeg en verdeel deze in 6 gelijke stukken. Vorm bolletjes van ieder deel deeg.
  • Leg de theedoek over de deegbolletjes en laat 10 minuten rusten.
  • Vet het aanrecht in met olie en leg daar een deegbolletje op.
  • Veeg of druk het deeg met behulp van je handen uit tot een flinterdunne ovalen plak (van ongeveer 40x30cm). Vet eventueel je handen in met een beetje olie als je merkt dat het deeg teveel blijft plakken aan je handen. Het deeg mag zo dun zijn dat het bijna doorzichtig wordt.
  • Vouw de onderzijde van de plak deeg naar het midden en vouw de bovenzijde daar overheen. Vouw vervolgens de linker en rechterkant van het deeg naar het midden tot een vierkant pakketje.
  • Druk het opgevouwen pakketje deeg uit tot een vierkant van ongeveer 20x20 cm.
  • Verhit een droge koekenpan op het vuur en bak de Msemmen aan weerszijden bruin, gedurende 5 minuten.
  • Leg de gebakken Msemmen op een bord, bedekt met een theedoek zodat ze warm en zacht blijven.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Msemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close