Ik vind het af en toe maar lastig, gezonde snacks maken maar tegelijkertijd ook geen noten gebruiken. Amandelmeel is vaak een goede to-go bij het maken van healthy snacks, maar met een meneer in huis die allergisch is voor noten is dat ook een beetje lullig. Bij Brenda kwam ik laatst een recept tegen voor bananenbrood met boekweitmeel en dat vond ik een goede inspiratiebron. Uiteindelijk maakte ik bananenbrood zonder noten maar met speculaaskruiden. Healthy, net zo makkelijk om te maken en ook smakelijk. Let wel: boekweitmeel laat een smaakje achter aan het beslag, wil je dit niet dan kun je uiteraard amandelmeel gebruiken als je niet te maken hebt met een allergie.

Wat heb je nodig? (1 cake van ± 20 centimeter)

  • 200 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 eieren
  • 3 rijpe bananen
  • 2 eetlepels melk
  • 1 eetlepel honing
  • snufje zout

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakeblik in met een beetje olie of boter. Leg er een vel bakpapier in zodat de cake straks makkelijk uit de vorm te halen is.

2. Doe het boekweitmeel samen met het bakpoeder en de koek- en speculaaskruiden in een kom. Voeg een snufje zout toe en schep het geheel even om.

3. Prak de bananen met behulp van een vork tot een papje en doe hier vervolgens de melk, honing en eieren bij. Roer het geheel even goed door.

4. Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en schep het geheel met een pannenlikker om tot er een glad beslag is ontstaan.

5. Schenk of schep het bananenbroodbeslag in het cakeblik en bak het bananenbrood vervolgens in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar. Het ‘brood’ is gaar wanneer je er met een satéprikker in prikt en deze er vervolgens schoon weer uitkomt.

Dit bananenbrood is een dag of drie buiten de koelkast houdbaar mits goed afgesloten. Bewaar het bananenbrood in de koelkast wanneer je er langer van wilt genieten.

Bananenbrood zonder noten

21 reacties

  1. Jolien

    Als persoon met notenallergie ben ik hier erg blij mee! vaak zit er een lading suiker in bananenbrood wat met normaal meel gemaakt wordt. Ga deze zeker eens uitproberen :)

    Beantwoorden
  2. Susanne

    Het brood ziet er heerlijk luchtig uit! Ik ben wel benieuwd wat voor smaakje boekweitmeel dan geeft? Zit er al een tijdje over na te denken om het te kopen!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik vind boekweit persoonlijk altijd een beetje muf ofzo, lastig te omschrijven haha! Maar er zijn ook heel veel mensen die het heerlijk vinden. Ik gebruik zelf altijd een smaakvol ingrediënt (hier banaan en speculaaskruiden) om de smaak iets te neutraliseren.

      Beantwoorden
  3. Sabine

    Ik gebruik ook vaak een combinatie van speltmeel en havermout (fijngemalen).Misschien es leuk voor de afwisseling? Deze ziet er ook goed uit!

    Beantwoorden
  4. Anouk

    Ik ga deze versie ook absoluut eens proberen! Ik kan wel tegen noten, maar ben er als ik eerlijk ben niet zo’n fan van als het IN een cake of IN koekjes zit.. als losse snack dan weer wel ;-)! Goede oplossing met boekweit en ziet er hartstikke lekker uit!

    Beantwoorden
  5. Anouk

    ik drukte al op verzenden, maar de helft van de tekst stond er nog niet… dus. En ben nu ook kwijt wat ik wilde zeggen. ARG, merci dat het vrijdag is!

    Beantwoorden
  6. Berdien

    Vanmiddag gemaakt!!! Ik heb een notenallergie dus thank you thank you voor dit heerlijke recept! Heerlijk bananenbroodje.
    Ik heb hem zelf vanmiddag als lunch gegeten met wat jam, maar vanavond nog een stukje genomen ( duh…..;-)) en zonder iets is hij ook heerlijk!
    Thanks again

    Beantwoorden
  7. Natasja

    Kun je ook iets anders gebruiken ipv de koek/speculaaskruiden? En ipv bakpoeder?
    Dat zijn namelijk dingen die ik nooit in huis heb en de rest wel.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Bakpoeder heb je wel echt nodig, anders rijst de cake niet. Mocht je wel zelfrijzend bakmeel in huis hebben dan kun je dat gebruiken in plaats van de normale bloem + het bakpoeder. Speculaaskruiden kun je weglaten of eventueel vervangen door kaneel en een beetje gember.

      Beantwoorden
  8. Kiki

    Hallo! Ziet er heerlijk uit hoor! Het bananenbrood wat ik normaal maak (wat overigens wel heel erg lekker is) heeft best wel wat suiker erin en ben dan ook op zoek naar een recept zonder suiker, daar is deze perfect voor!
    Als ik de meel vervang door amandelmeel en daarnaast ook nog een handje of 3 noten erdoor doe, zou ik dan iets moeten veranderen aan het recept verder, of denk je dat dat wel goed gaat?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.