Ergens vorig jaar maakte ik al eens een Flammkuchen met spek en ui maar nooit ben ik helemaal tevreden geweest over de bodem. Flammkuchen typeert zich namelijk door de flinterdunne en krokante bodem en eerlijk? Mijn Flammkuchen had die totaal niet. Maar ineens was daar foodie-heldin Pauline die in haar nieuwste kookboek Uit Paulines Keuken een recept plaatste voor Flammkuchen. En lieve jongens en meisjes, het recept voor die bodem is per-fect. Tijd voor een hernieuwd artikel dus, een soort van Flammkuchen 2.0 met het recept voor de perfecte bodem.

Wat heb je nodig? (2 grote Flammkuchen)

  • 350 gram bloem
  • 5 gram instant gist
  • 7 gram zout
  • 210 millliter lauwwarm water
  • scheutje (ik gebruikte ongeveer 1 eetlepel) olijfolie
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • peper en zout
  • toppings naar wens*

Ga je voor een traditionele Flammkuchen dan dien je spekjes en ui te gebruiken. Maar voel je vrij om naar hartenlust te variëren.

1. Doe de gist in een kom gevolgd door de bloem, het zout, het water en de olijfolie. Zorg ervoor dat de gist en het zout niet direct met elkaar in aanraking komen.

2. Kneed het geheel met je handen of met een elektrische mixer met deeghaken tot een soepel deeg.

3. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen.

4. Verwarm de oven voor op 250°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

5. Verdeel het Flammkuchendeeg in tweeën en rol beide bollen uit tot een flinterdunne ‘pizzabodem’. Leg de pizzabodems op de bakplaat.

6. Smeer het deeg in met de crème fraîche en strooi hier een beetje peper en zout overheen.

7. Verdeel de rest van de toppings over de Flammkuchen en bak hem af in 8 – 10 minuten. De Flammkuchen is klaar wanneer de bodem krokant is.

Het is het allerlekkerst wanneer je de Flammkuchen bakt op een pizzasteen, dit zorgt namelijk voor een extra krokante bodem. Heb je geen pizzasteen in huis dan bak je hem gewoon lekker op de bakplaat.

Flammkuchen 2.0

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

9 reacties

  1. Simone

    Ja die wilde ik ook maken uit Pauline’s boek! Ik heb flamkuchen nog niet zelf gemaakt, maar wel al vaak gegeten. Laatst nog ergens in Antwerpen en nu weet ik het zeker: ga hem zo maken!! Lekker….

    Beantwoorden
  2. nicole

    Ik heb hem al een paar keer gemaakt, maar iedere keer vond ik de bodem niet echt je dat. Nu toch maar weer proberen (is ook geen straf) want dit ziet er super uit.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.