Een klassieker die je regelmatig op menu’s van restaurants zult tegenkomen, is de tarte-tatin. Een omgekeerd appeltaartje, lekker zoet door de gekaramliseerde suiker en met een knapperig korstje. Je krijgt de taart niet op z’n kop, maar zo wordt hij wel bereid. Ik geef hier het recept voor een mini Tarte-tatin, maar natuurlijk kun je ook een grote maken.

Ingrediënten voor 2 mini tarte-tatins;

– 40 gr bloem
– 40 gr suiker
– 50 gr koude boter
– 1 appel (ik koos voor Granny Smith, maar je kunt elke stevige appelsoort gebruiken)
– 2 kleine (mini) koekenpannetjes (of 1 middelmaatje)

Zo ga je te werk;

Je begint met het maken van het deeg, wat dat moet een uur rusten in de koelkast. Om het deeg te maken meng je 30 gram boter met de bloem, 20 gram suiker en een snufje zout. Wanneer het een bal vormt, rol je deze in wat huishoudfolie en dat leg je dan in de koelkast.

Wanneer je deeg uit de koelkast komt, laat je deze even op kamertemperatuur komen. Ondertussen schil je de appel en snijd je en partjes van. Hier snijd je dan plakjes af van ongeveer 5 millimeter. Verwarm de oven voor op 200°C.
Dan rol je het deeg uit tot een lap van ook ongeveer 5 millimeter. Zorg dat je lap groot genoeg is om in tweeën te delen om er straks de 2 pannetjes mee te bedekken.

Als alles klaar ligt, smelt je in een klein koekenpannetje  10 gram boter en 10 gram suiker (hetzelfde doe je in een tweede pannetje). Dit laat je op laag vuur lichtbruin worden.

Photobucket
Houd dit goed in de gaten, want het wordt al gauw te donker en smaakt dan wat bitter en niet lekker. Wanneer je een lichtbruin mengsel in de pan hebt leg je hier ook je appel in, laat dit even in de boter pruttelen en leg dan je lap deeg erover. Duw voorzichtig goed de randen aan, zodat je de gekarameliseerde appeltjes als het ware insluit. Dan zet je de pannetjes in de oven en laat je deze in 15-20 minuten garen. Haal ze er voorzichtig uit, het handvat is natuurlijk ook érg heet!

Photobucket

Keer het pannetje om op een leuk bordje en serveer je mini Tarte-tatin warm! Ook is dit heerlijk met een bolletje vanille-ijs, lobbig geklopte slagroom en/of een (warme) vanillesaus.

Photobucket

Zoals ik al zei, een lekker zoet gerechtje dat heel goed als toetje geserveerd kan worden. Tarte-tatin hoeft niet per se met appel gemaakt te worden. Je kunt bijvoorbeeld ook peer gebruiken, of een ander soort fruit.
Er bestaan enorm veel varianten op de tarte-tatin, experimenteer en geef er lekker je eigen draai aan. Smakelijk!

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

4 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.