Ik ben echt dol op Carrotcake. Wanneer ik in een bakkerswinkeltje sta en de keuze moet maken tussen Carrotcake of Cheesecake dan kan ik daar rustig tien minuten over staan te twijfelen. Helaas weten we allemaal dat ondanks de toevoeging van wortel, Carrotcake nou niet bijzonder gezond is. En daarom ging ik aan de slag met het maken van een Paleo Carrotcake. Geen boter, lactosevrij, geen normale bloem maar enkel Paleo-proof ingrediënten waardoor je met een stuk minder schuldgevoel van deze cake kunt snoepen. En hij is alsnog hartstikke lekker!

Wat heb je nodig? (1 taart van 20 centimeter)

Voor de cake:

  • 110 gram kokosbloem
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 100 gram kokosolie – gesmolten –
  • 8 eieren
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel gember
  • sap van een halve citroen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 grote winterpeen (300 gram)
  • handvol rozijnen

Voor de topping:

  • 100 gram kokosroom
  • citroensap

1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een springvorm met een vel bakpapier. Vet de randen in met kokosolie.

2. Doe alle ingrediënten voor de cake met uitzondering van de wortel en rozijnen in een beslagkom. Roer dit met een houten lepel of garde tot een egaal beslag.

3. Rasp de wortel en voeg deze samen met de rozijnen aan het cakebeslag toe. Schep goed om tot alle ingrediënten goed verdeeld zijn.

4. Stort het Carrotcakebeslag in de springvorm en bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 45 – 50 minuten gaar. De cake is gaar wanneer je een satéprikker in het midden van de cake prikt en deze er schoon uitkomt.

5. Laat de cake vijf minuten afkoelen in de springvorm en daarna volledig op een taartrooster.

6. Klop voor de topping de kokosroom op tot het stevig is en voeg tijdens het kloppen citroensap toe voor de smaak.

7. Verdeel de kokosroom over de afgekoelde Carrotcake.

Deze Paleo Carrotcake is afgedekt in de koelkast een paar dagen houdbaar.

Toch liever de echte Carrotcake met creamcheese-frosting? Ik nam eerder al eens een video op waarin ik laat zien hoe je die kunt maken!

Paleo Carrotcake

12 reacties

  1. Lydia

    Ik blijf het knap vinden hoe mensen gerechten zo kunnen omtoveren dat het gezonder is, maar nog steeds lekker blijft! Ik wil deze zeker eens gaan uitproberen

    Beantwoorden
    • Suske

      Kokosroom kun je zo kopen, tegenwoordig ook in de supermarkt. Je kunt ook kokosmelk laten uitlekken in een zeef met een kaasdoek er in. Kokoswater dat er uit loopt niet weggooien… Is heel gezond, gewoon opdrinken!

      Beantwoorden
  2. Marlijn

    Hmmm, deze variant is echt lekker! Maar wat ik me afvroeg: wat heb jij precies gebruikt voor de frosting? Mijn kokoscrème was keihard en ik kon er dus weinig mee. ;) Ook vroeg ik me af of je dit cakerecept zonder wortel ook als basisrecept kunt gebruiken? Zou namelijk wel handig zijn om er bijv. appelcake o.i.d. van te maken. :)

    Beantwoorden
  3. Suske

    Mijn carrotcake staat in de oven… Ik ben heel benieuwd: ik heb nog nooit carrotcake gegeten. Misschien beter wanneer je de gezonde variant niet kent…

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.