Uit de keuken van Alexandra: Griekse Soutzoukakia

Yaay, de eerste aflevering van mijn nieuwe serie Uit de keuken van… is een feit! Nog tijdens mijn zwangerschapsverlof stelde ik via Instagram Stories de vraag of jullie nog wat nieuwe dingen wilden zien op Ohmyfoodness dit jaar en een antwoord dat veel werd gegeven is: “misschien samen met andere mensen koken?”. Dat vond ik een goed idee! Ik vond het echter iets teveel een gevalletje van open deur om te koken met collega’s of andere influencers, het leuk me véél lekker om te koken met JULLIE. En zo werd Uit de keuken van… geboren. In deze nieuwe serie kook ik met Ohmyfoodness-lezers een gerecht uit hun cultuur. Ik ben echt honderd keer dankbaar voor alle toffe aanmeldingen want naast het Griekse recept van vandaag, mag ik onder andere ook Russisch koken, Turks, Marokkaans, Indonesisch, Surinaams en ga zo nog maar even door. Zo tof.

Vandaag is het de beurt aan Alexandra om af te trappen. Met een Griekse moeder en opa die jaren terug zelfs een Grieks restaurant had hier in Nederland, heeft ze behoorlijk wat kennis opgedaan van de Griekse keuken en zijn de authentieke gerechten haar met de paplepel ingegoten. Voor onze kooksessie koos zij ervoor om Soutzoukakia te maken; gehaktballetjes in tomatensaus. Een vrij simpel recept dat zich er perfect voor leent om lekker in het weekend te maken. Gecombineerd met brood, een Griekse salade en uiteraard tzatziki is het een overheerlijk Grieks feestmaaltje geworden!

 


Klik hier als je de video niet kunt zien

Griekse Soutzoukakia

Griekse Soutzoukakia

 

4.50 van 2 stemmen

Griekse Soutzoukakia

Porties4 personen

Ingrediënten

Voor de tomatensaus:

  • 1 ui - gesnipperd
  • 1 teentje knoflook - geperst
  • 1 blikje tomatenpuree - 70 gr
  • 2 el verse peterselie - fijngehakt
  • 700 gr gezeefde tomaten
  • 1 blokje runderbouillon
  • 300 ml water
  • peper

Voor de gehaktballetjes:

  • 1 kg half-om-half gehakt
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 el verse peterselie - fijngehakt
  • 1 ei - maat M
  • 3 - 4 el paneermeel
  • peper en zout
  • 200 gr bloem
  • zonnebloemolie

Voor de tzatziki:

  • 500 gr Griekse yoghurt
  • 2-3 teentjes knoflook - geraspt
  • 1/2 komkommer - geraspt
  • 1 tl zout
  • 2 el verse dille - fijngehakt
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • peper

Voor de Griekse salade:

  • 2 vleestomaten - in stukken
  • 1/2 komkommer - in stukken
  • 1 rode ui - in halve ringen
  • 15 olijven - gehalveerd
  • 50 gr feta - grof verkruimeld
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • peper

Instructies

Tomatensaus

  • Neem een grote (hapjes)pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan.
  • Voeg vervolgens de peterselie en het blikje tomatenpuree toe en bak dit ongeveer 2 minuten mee.
  • Schenk de gezeefde tomaten in de pan en verkruimel hier het bouillonblokje boven. Schenk het water erbij en breng de saus op smaak met peper.
  • Roer goed door en laat de tomatensaus op laag vuur pruttelen.

Gehaktballetjes

  • Verhit een laagje (denk aan 1 cm) zonnebloemolie in een koekenpan.
  • Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes bij elkaar in een kom, met uitzondering van de bloem.
  • Kneed het geheel goed door en vorm gehaktballetjes ter grootte van pingpongballen.
  • Wentel de gehaktballetjes door de bloem en bak ze vervolgens in de hete olie rondom goudbruin. Ze hoeven nog niet gaar te zijn van binnen.
  • Laat de gehaktballetjes uitlekken op een vel keukenrol en leg ze vervolgens in de tomatensaus.
  • Zorg ervoor dat de gehaktballetjes volledig worden gecoat in de tomatensaus. Laat de balletjes met de saus bij voorkeur nog minimaal 2 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe goed door.

Tzatziki

  • Doe de geraspte komkommer in een kom en doe hier het zout bij. Laat even staan zodat er meer vocht uit de komkommer kan lopen.
  • Roer ondertussen vast alle andere ingrediënten voor de tzatziki door elkaar.
  • Knijp de komkommer uit en dep de komkommer nog even extra droog tussen twee vellen keukenrol.
  • Roer vervolgens de uitgelekte komkommer door de rest van de ingrediënten.

Griekse salade

  • Schep alle ingrediënten voor de Griekse salade door elkaar.
  • Schep de Soutzoukakia in een diep bord en serveer met brood, de tzatztiki en Griekse salade.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Griekse Soutzoukakia

Join the Conversation

  1. Ziet er goed uit! Ik ga dit morgen echt voor mijn huis maken.

  2. Mieke van Rijn-Remans says:

    Het smaakte ons erg lekker ! Voor herhaling vatbaar.

    1. Sabine Author says:

      Jaaa, fijn!

  3. Deborah says:

    Vanavond dit recept uitgeprobeerd. Viel super goed in de smaak!

    1. Sabine Author says:

      Wat fijn!

  4. amber says:

    Inmiddels al een paar keer gemaakt en morgen weer balletjes voor een tapas avond maken.
    Eigenlijk reageer ik nooit maar bij deze bedankt voor je leuke content en recepten!

    1. Sabine Author says:

      Nou, wat leuk. Jij bedankt voor je leuke reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close