Ik ben dol op de Indonesische keuken en met enige regelmaat sta ik dan ook in de toko om ingrediënten te halen voor rendang, daging smoor, lemper, nasi goreng of andere heerlijkheden. Het stond al een tijdje op mijn lijstje om een vegetarische rendang te maken. De afgelopen tijd heb ik wat vaker geëxperimenteerd met jackfruit, een enorm populair ingrediënt. Jackfruit leent zich uitstekend als vleesvervanger omdat het een stevige textuur heeft en je er van alles mee kunt doen. Als alternatief voor pulled pork werkt het heel goed, maar je zou het ook in stoofschotels moeten kunnen gebruiken. En dat wilde ik wel eens proberen.

Ik nam mijn eigen rendangrecept onder de loep en besloot deze te gebruiken als basis voor mijn vegetarische rendang, gemaakt met jackfruit dus. Jackfruit kun je tegenwoordig overigens heel makkelijk in de supermarkt kopen. Fairtrade Original heeft het in blikken van 400 gram, ideaal – te koop bij onder andere Albert Heijn!

Tim en ik waren beide onder de indruk van het gerecht dat ik uiteindelijk wist te fabriceren. Het smaakte écht naar rendang en zelfs Tim de carnivoor wist ik te overtuigen dat deze vegetarische variant echt wel de moeite waard is. Het vlees werd niet echt gemist, al proef je natuurlijk wel enig verschil – met name in de textuur. Maar hé, als je graag vegetarisch wilt eten en tóch wilt genieten van stoof’vlees’, dan zit je echt prima met jackfruit.

Vegetarische rendang van jackfruit

Vegetarische rendang van jackfruit

Vegetarische Rendang van Jackfruit

Recept afdrukken Pin recept
4 personen

Ingrediënten

  • 2 blikken Jackfruit - 800 gr in totaal
  • 1 blik kokosmelk - 400 ml
  • 1 stengel citroengras - gekneusd
  • 4 blaadjes kaffir limoen
  • 2 laurierblaadjes

Voor de boemboe:

  • 1 el sambal oelek
  • 2 tl korianderpoeder
  • 4 sjalotten - gepeld en in kwarten
  • 6 teentjes knoflook - gepeld
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl gember
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker
  • 1/2 tl laos
  • 1/2 tl kurkuma

Instructies

  • Doe de jackfruit in een zeef en spoel goed af onder de kraan. Laat de jackfruit uitlekken.
  • Maal voor de boemboe alle ingrediënten met elkaar fijn in een hakmolen, foodprocessor of vijzel.
  • Verhit een klein beetje olie in een braadpan en bak hierin de boemboe 2 minuten aan.
  • Voeg vervolgens de jackfruit toe en bak deze al omscheppend nog een paar minuten mee.
  • Doe de kokosmelk, citroengras, kaffir limoen en laurierblaadjes in de pan. Roer goed door en breng de kokosmelk aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat de Jackfruit Rendang 30 minuten met de deksel op de pan pruttelen.
  • Haal na 30 minuten de deksel van de pan en laat de rendang nog eens 60 minuten op laag vuur stoven zodat het vocht indikt. Roer af en toe door om te voorkomen dat de rendang aanbrandt.
  • Serveer de rendang met rijst, pittige boontjes en zoetzuur.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @ohmyfoodnessnl of tag #ohmyfoodnessnl!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Vegetarische rendang van jackfruit

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.