Overgewaaid uit het zonnige Hawaii zijn de pokébowls. Ik ga niet meer uitweiden over deze trend want ik geloof dat iedereen inmiddels wel weet wat het is. Pokébowls zijn súper hip en ik snap het, het is kleurrijk, gezond en ziet er feestelijk uit. Toch moet ik heel eerlijk bekennen dat ik pokébowls niet meer en minder vind dan sushibowls. Ok, je zult af en toe wat toppings tegenkomen die je niet per se in sushi zult terugvinden maar qua smaak wijst alles op sushi. Járen geleden maakte ik al eens sushisalade, een immens populair en erg lekker recept. Om in de pokébowl gekte mee te gaan maakte ik een variatie op die salade en dat werd deze groene pokébowl met gemarineerde zalm. Ik gebruikte uitsluitend groene toppings zodat de zalm er lekker uit zou knallen. En dat is gelukt! Deze pokébowl was een hitje hier in huis. Het serveert natuurlijk erg leuk zo in een kommetje en je zult gegarandeerd een paar ooh’s en aah’s aan tafel krijgen.

Het geheime ingrediënt dat deze pokébowls echt een hitje maakte? Zaanse mayonaise. I kid you not.

Groene pokebowls met gemarineerde zalm

Groene pokébowl met gemarineerde zalm
Recept printen
Stemmen: 4
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
2personen personen
Ingrediënten:
  • Voor de salade:
  • 250 gr sushirijst
  • 350 ml water
  • 5 el rijstazijn
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 1/2 avocado in blokjes
  • 100 gr edamame’s
  • 1/2 komkommer geschild, kern verwijderd en in halve maantjes
  • 100 gr wakame zeewiersalade
  • 1 bosuitje in ringen
  • Zaanse mayonaise
  • zwarte sesamzaadjes geroosterd
  • Voor de gemarineerde zalm:
  • 250 gr verse zalmfilet in blokjes
  • 2 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 el mirin Japanse rijstazijn
  • 1 el zwarte sesamzaadjes geroosterde
Bereidingswijze:
  1. Voeg het water aan de sushirijst in de pan toe. Breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de rijst 10 minuten zachtjes doorkoken. Zet vervolgens het vuur uit en laat de rijst zonder de deksel van de pan te halen 15 minuten rusten.
  2. Doe ondertussen de rijstazijn, het suiker en het zout in een steelpannetje. Verwarm dit tot de suiker is opgelost. Voeg het mengsel toe aan de sushirijst en schep het geheel goed door. Laat de rijst volledig afkoelen.
  3. Marineer ondertussen de zalm. Doe hiervoor alle ingrediënten bij elkaar in een kommetje en laat de zalm minimaal 2 uur in de koelkast marineren.
  4. Schep de afgekoelde sushirijst in kommetjes en verdeel hier de groene toppings overheen. Schep de gemarineerde zalm in het midden.
  5. Maak de pokébowls af door de Zaanse mayonaise over het gerecht te 'drizzelen' en strooi de bosuitjes en geroosterde sesamzaadjes over de pokébowls. Serveer ze vervolgens direct.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

9 reacties

  1. Nora

    Hallo Sabine! Wat een heerlijk recept weer. Ik heb een vraagje: ik maak vaker zelf sushi, maar ik koop hier altijd zalm en tonijn voor bij de vishandel. Kun je de voorverpakte zalmfilets van de supermarkt hier ook voor gebruiken, of kan ik beter naar de vishandel blijven gaan? Xx

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik zou lekker naar de vishandel blijven gaan. De ‘verse’ vis uit de supermarkt is vaak al een keer bevroren geweest en is toch aanzienlijk minder goed van smaak. Ik vind die vis zo af en toe prima als ik het ga bereiden, maar voor recepten zoals deze waarbij ik de vis rauw gebruik ga ik altijd naar de visboer.

      Beantwoorden
      • Nora

        Dank je wel voor je reactie en handige info! Ik zal zeker naar de visboer blijven gaan :)

  2. Marja

    Lijkt míj heerlijk, maar hier is het probleem in een recept altijd komkommer…mijn man kan er niet tegen. Zou ik hiervoor in de plaats eigenlijk ook courgette kunnen gebruiken of het maar gewoon weglaten?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.