Risotto rode pesto

Volgens mij zijn Sabine en ik allebei een behoorlijke fan van risotto. Zo keek ik al even welke varianten zij al eens gemaakt heeft en dat zijn er behoorlijk wat. Ik besloot er nog een lekkere aan toe te voegen. Deze, risotto rode pesto. Een tijdje geleden maakte ik namelijk voor een ander recept een rode pesto en op de een of andere manier is dat echt mijn basisrecept voor rode pesto geworden. Precies goed die verhoudingen. En dus besloot ik daar met deze risotto een combi van te maken. De risotto maakte ik op de klassieke manier en de rode pesto maakte ik volgens mijn basisrecept. Wanneer de risotto klaar is voeg je de pesto toe en roer je het geheel door elkaar. Simpel toch? Een kind kan de was doen en je hebt echt een heerlijke bordje maaltijd op tafel staan. Overigens is dit recept echt wel genoeg voor vier personen, dus lekker voor twee dagen of voor het hele gezin!

Rode risotto tijdens een dinerfeestje?

Rode risotto is sinds dat ik het voor het eerst at, één van mijn favoriete risotto recepten. Ik gebruik het nu ook vaak als we eters krijgen, omdat je de borden er zo mooi mee kunt opmaken. De dieprode kleur van de pesto geeft de klassieke risotto een prachtige, levendige tint die zeker de aandacht trekt op elke eettafel. Ik houd ervan om dan een contrasterende kleur bovenop de risotto te gebruiken, bijvoorbeeld groen van basilicumblaadjes of felrode tomaten aan een groen takje.

Voedingsvoordelen van rode risotto

Naast dat het heerlijk is, biedt risotto met rode pesto ook verschillende voedingsvoordelen. Rode pesto, gemaakt van ingrediënten zoals zongedroogde tomaten, parmezaanse kaas, olijfolie, en soms noten, levert gezonde vetten, eiwitten, en antioxidanten.

Variaties bij rode risotto

Hoewel deze rode risotto al fantastisch is, kun je altijd variëren met ingrediënten om nieuwe smaken te ontdekken. Probeer bijvoorbeeld eens:

  • Spinazie en geitenkaas: voeg verse spinazie en verkruimelde geitenkaas toe voor een romige, smaakvolle twist.
  • Kip en champignons: voor een eiwitrijke variant, voeg gegrilde kipstukjes en gebakken champignons toe aan de risotto.
  • Zeevruchten: garnalen of mosselen kunnen deze al heerlijke risotto transformeren in een luxueus gerecht, perfect voor speciale gelegenheden.

Hoe serveer je risotto rode pesto?

Rode risotto is op zijn best wanneer het warm en vers is. Serveer het dus het liefst zo snel mogelijk aan je gasten, want het koelt snel af! Hier zijn een paar tips voor het serveren:

  • Garnering: versier met wat verse basilicum of peterselie om de smaken te verfrissen.
  • Kaas: een beetje extra Parmezaanse kaas erover strooien kan nooit kwaad en voegt een mooie zoutige touch toe.
  • Wijn: een glas lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past uitstekend bij de smaken van de risotto.

Dit recept is echt wel genoeg voor vier personen, dus lekker voor twee dagen of voor het hele gezin!

RIsotto rode pesto

Ga terug naar alle risotto recepten

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Rode pesto risotto

4.80 van 5 stemmen

Rode Pesto Risotto

Porties4 personen

Ingrediënten

Risotto

  • 400 gram risotto rijst
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 liter groentebouillon
  • half glas witte wijn
  • 1 bakje kleine trostomaatjes
  • een klont roomboter
  • handje Parmigiano Reggiano schaafsel

Rode pesto

  • 2 el pijnboompitten geroosterd
  • 1 teen verse knoflook geraspt
  • 180 gram zongedroogde tomaatjes uitlekgewicht
  • 2 el Parmigiano Reggiano poeder
  • 6 el olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies

  • Begin met de pesto. Maak deze door alle ingrediënten hiervoor de malen in een foodprocessor.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Begin dan aan de risotto. Bak de rode uit in een beetje olijfolie glazig. Voeg dan de risotto rijst toe en schep een paar keer om. Voeg vervolgens beetje bij beetje de groentebouillon toe en blijf ondertussen scheppen en roeren in de risotto. Geef de risotto de tijd om gaar te worden. Doe vervolgens hetzelfde met de witte wijn.
  • Leg de tomaatje op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met een beetje olijfolie en schuif de bakplaat in de oven voor 10 minuten.
  • Roer vervolgens de pesto door de risotto en als laatste de klont boter.
  • Serveer de risotto met de trostomaatjes en wat schaafsel kaas.

Join the Conversation

  1. Sarina says:

    Ik denk dat ik dit het lekkerste risotto recept vind tot nu toe!

    1. Sander says:

      Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn, Sarina! Menig tinderdate hier blij mee gemaakt

  2. Lotte says:

    De risotto heeft een super smaak! Ik vind hem wel erg zout. Heb tijdens het maken van de rode pesto het zout al weggelaten maar blijft voor mij toch te zout. Heb je nog tips wat ik kan doen om het minder zout te krijgen? Verder echt een super lekker recept hoor!

    1. Sabine says:

      De bouillon is vaak hetgeen dat een gerecht zout maakt, zeker als je dit maakt van bouillonblokjes. Je zou op zoek kunnen gaan naar blokjes zonder zout, dat heeft waarschijnlijk groot effect op het resultaat!

  3. Meerdere keren gemaakt, echt een heerlijk recept!! Wil hem binnenkort ook maken voor een etentje met eters die graag een stukje vlees lusten. Zouden biefstuk reepjes of kip hierbij passen?

    1. Ik denk dat biefstukreepjes hartstikke lekker zijn erbij. Wel zou ik dan de biefstuk apart grillen, in reepjes snijden en serveren op de risotto in plaats van erdoor. Anders wordt het vlees taai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close